Salman Ezzammoury
Terug naar de PEK Website
Salman Ezzammoury

Mijn ATELIER in EDE is op afspraak te bezoeken

Salman Ezzammoury, Nederlandse beeldend kunstenaar geboren in 1959 in het Noord Marokkaanse Tetouan, verhuisde al op jonge leeftijd naar Nederland. Zijn opleidingen fotografie aan de Fotovakschool in Apeldoorn en grafische technieken aan Sivako in Utrecht, boden een solide technische basis voor zijn huidige werk. Hij combineert schilderen en fotografie.

Hij werd al spoedig een succesvol kunstenaar, meer nog dan fotograaf, dat wil zeggen dat hij niet probeert de wereld zo realistisch mogelijk weer te geven, maar dat hij door het toepassen van diverse technieken, een extra dimensie aan zijn werk weet toe te voegen. Hij wil zijn onderwerp zo dicht mogelijk benaderen, hij wil er bijna in kruipen om zo de kern bloot te leggen. Daarnaast houdt hij van mensen: hij is oprecht geïnteresseerd in zijn medemens en weet deze op een liefdevolle manier te portretteren.
Moeiteloos heeft hij de overgang van het analoge naar het digitale tijdperk meegemaakt. Waar hij in het verleden zijn negatieven op verschillende manieren fysiek wist te bewerken, gebruikt hij tegenwoordig allerlei technieken ontleend aan de beeldende kunst, om zijn foto's tot unieke kunstwerken te transformeren.
Via zijn afbeeldingen probeert hij zijn gevoelbeleving tot uitdrukking te brengen. Het gaat vooral om duidelijk te maken wat hij voelt bij zijn ervaring van een moment, van een situatie of van een plek. Het is daarom niet verwonderlijk dat zijn werk een zeer poëtisch karakter dragen en ruimte laat voor de eigen associaties van de kijker
Salman houdt er van om te reizen en zo de wereld verder te verkennen. De afgelopen jaren ondernam hij reizen naar onder andere Hong Kong, Japan en IJsland. Ook die reizen resulteerden weer in veel nieuw werk dat op verscheidene exposities in binnen- en buitenland te zien was.
Inmiddels heeft hij sinds 1987 al meer dan 300 exposities op zijn naam staan en heeft hij daarnaast deelgenomen aan diverse fotosalons.
En Salman legt ook een boodschap in zijn werk. Hij is van mening dat kunst niet alleen de samenleving verrijkt, maar hij vindt vooral dat kunst mensen bij elkaar brengt. Kunst als wapen voor een betere wereld.

Door René Hazeleger, kunsthistoricus

Over hem:

Burgemeester van Ede, Cees van der Knaap
“Salman wants peoples and cultures to communicate through his work, with him acting as social intermediary. I cherish that thought. Art as a medium for meeting and contact.
Creative, peaceful and tolerant, with art as a weapon for a better world. That is typically Salman. Creating art is like breathing to him, a primary necessity of life.. This artist from Ede makes me happy”.

De Gelderlander
“Via zijn afbeeldingen probeert hij zijn gevoelbeleving tot uitdrukking te brengen. Het gaat vooral om duidelijk te maken wat hij voelt bij zijn ervaring van een moment, van een situatie of van een plek. Het is daarom niet verwonderlijk dat zijn werk een zeer poëtisch karakter dragen en ruimte laat voor de eigen associaties van de kijker”.

Pim van Lommel, cardioloog, onderzoeker en schrijver
“Bij Salman Ezzammoury kan men een gecombineerde en geraffineerde techniek van fotografie en grafische kunst bewonderen, waarbij sterk impressionistische en emotionele beelden zijn ontstaan, en waar de stedelijke werkelijkheid veranderd lijkt tot een verstilde abstractie”.
Naast zijn vrije werk, werkt Salman Ezzammoury ook in opdracht.

Lid van:
PKW Platform Beroepskunstenaars Wageningen
PEK Platform Edese Kunstenaars

E-mail   Website   Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram