Henk Knol
Terug naar de PEK Website
Achtergrond werk

Henk Knol (Overschild, 1955) is dichter en maakt daarnaast beeldend werk. Als dichter debuteerde hij in 1990 met de bundel ‘Toch maar de tuin geruimd’.
Vier jaar later verscheen het bibliofiel uitgegeven ‘Ander hooglied’, een samenwerkingsproject met beeldend kunstenaar Libbe Venema en grafisch vormgever Steven van der Gaauw.
Zijn derde bundel ‘Houdbaar stof’ kwam uit in 2000, gevolgd door ‘De overtijd’ (2006) en ‘Schoon vlees’ (2013).
Werk van Knol is opgenomen in diverse bloemlezingen, hij werkte mee aan poëziefestivals en publiceerde vanaf 1983 in literaire tijdschriften als Woordwerk, Bloknoot, Maatstaf, poëziepunt.gl en Liter. Van 2004 - 2010 was hij aan het laatste tijdschrift verbonden als redacteur.

Beeldend werk
Indrukken van landschappen zijn de aanleiding voor het beeldend werk. Uit foto’s van verschillende landschappen wordt een compositie samengesteld. Dat beeld wordt vervolgens uitgewerkt in eitempera, acryl of een combinatie van acryl en dunne lagen olieverf.

Vanaf de eerste schets wordt een bepaalde sfeer in een werkstuk gezocht door het isoleren van een bouwsel of voorwerpen in een lege, wat vervreemdende, landschappelijke omgeving.