Wilma Terlouw - van den Top
Terug naar de PEK Website
Achtergrond werk

Het water met de weerspiegelingen is mijn inspiratiebron. In mijn werk zoek ik naar diverse gelaagdheden van het water die zich verhouden tot objecten, boten of bakens die zich in of op het water bevinden. De werkelijkheid boven het water wordt weerspiegeld op het wateroppervlak en tussen de rimpeling van het water door, wordt de bodem zichtbaar.
Ik vind het bijzonder dat water van zichzelf nauwelijks kleur heeft. Het neemt grotendeels de kleuren en vormen aan van hetgeen zich boven, naast of onder het water bevindt. Dit zorgt voor ongekende mogelijkheden om te schilderen binnen dit thema en vrijuit te associëren.
Aan de ene kant heeft water een reinigende functie. Aan de andere heeft het ook een vernietigende kracht.
Mijn geloof in een onzichtbare werkelijkheid is de basis van mijn beeldend werk. We zien hier op aarde slechts ten dele. Of zoals Plato het noemde: we zien de schaduwen van het volmaakte hemelse. Het is een weerspiegeling, meer niet. De werkelijkheid is zoveel hoger, dieper, breder en kleurrijker.

Mijn beeldend werk biedt de mogelijkheid om op een efficiënte manier na te denken over het zintuiglijk waarneembare en het niet-waarneembare. Door nauwkeurig te beschouwen zien we steeds meer van beiden.
“We zien nu door een spiegel zien in een duistere rede, maar alsdan zullen wij zien aangezicht tot aangezicht” 1 Korinthe 13: 12.

Op dit moment onderzoek ik de werking van horizontalen en verticalen, die zich laten zien in materiaalgebruik, licht- en donkercontrasten en beeldformaten. Ik combineer een schuiftechniek en het werken met brede kwasttoetsen. Daarnaast maak ik gebruik van transparante en dekkende onderdelen die elkaar versterken. Het beeld wordt vager, waardoor er steeds meer wordt gevraagd van de concentratie en de inzet van de toeschouwer. Het niet-waarneembare laat zich niet makkelijk zien.