Roland Aalbers
Terug naar de PEK Website
Achtergrond werk

Ruimte

Ruimte is iets wat we meer ervaren als echt kunnen zien. Pas als we meerdere standpunten innemen vormen we ons een beeld van de ruimte waarin we zijn.

Zoals wetenschappers en kunstenaars in het verleden al hebben opgemerkt is op die manier ruimte ook verbonden met tijd. Daarnaast wordt ruimte ook wel gebruikt als een mentale metafoor: ruimtelijkheid als een weerspiegeling van de geestelijke binnenwereld.


De schilderijen zijn vaak opgebouwd uit eenvoudige geometrische vormen. Één of twee vormen kunnen het motief voor een schilderij zijn. Door o.a. herhaling, overlapping, symmetrie en spiegeling ontstaat een hechte compositie.
Het kleurgebruik is meestal contrastrijk en zorgvuldig op elkaar afgestemd. Complementaire kleuren en felle accenten zijn in dialoog met elkaar en met de ruimtelijkheid.

Zijn muzikale achtergrond als klassiek geschoold pianist is misschien niet meteen zichtbaar, maar speelt wel een rol. Zo is de abstractie en het tijds element van muziek aanwezig in zijn schilderijen.
Ook het gebruik van één of twee motieven voor een compositie zien we terug bij klassieke componisten. De ritmiek die mede daardoor onstaat en het contrastrijke kleurgebruik zijn ook elementen die we in muziek kunnen herkennen.