PEK buiten expositie

Geniet u van kunst bekijken, maar gaat u momenteel liever niet naar een druk museum? De hele maand oktober kunt u in Ede centrum bij het oude kerkplein buiten kunstwerken bekijken! Het naleven van de anderhalvemetermaatregel wordt ook buiten door ons nadrukkelijk geadviseerd. 🙂 Veiligheid voor alles!

Hier kunt u informatie vinden over de kunstwerken en de deelnemende kunstenaars aan de PEK-buiten-expositie in Ede centrum.

 

Kunstwerken:


José van Loon - BijenAward 2020

wollen vilt , deels hand geverfd, borduurzijde, keramiek, metaaldraad

Een prijsbeker voor alle nijvere bijen, die ondanks tegenslagen, dood en verderf, dóórgaan. Met de middelen die er zijn er het beste van maken.

48x18x13cm

www.josevanloon.nl

 

Freek Stoelwinder - Mijn Piëtà

Staal

Mijn Piëtà is mijn interpretatie van compassie, inleving, medelijden. (Elke gelijkenis met bepaalde personen of gebeurtenissen berust louter op toeval.)

105x85 cm

www.freekstoelwinder.nl

 

Saskia Klok  - Geknot

Acryl op doek

Het werk gaat over de invloed van de mens op zijn omgeving.

100x100 cm

www.saskiaklok.nl

 

Ton Hardeman - Koud vuur

Acrylverf op doek

Het is vaak het aanstootgevende dat je anderzijds weer aantrekt. Een tegenstelling die het voor mij interessant maakt.

80x60 cm

www.tonhardeman.com

 

Marian Mijnhardt - The Dark Cloud

Arcyl op doek

De wereld is een wonderlijke plek en het echte leven is soms gekker dan wat je kunt verzinnen. Je bent hier een poosje op aarde, daar probeer je iets moois van te maken. Je kunt dan denken aan een voorstelling waarin je een rol mag spelen. Of juist een circus en dat je een van de artiesten bent….

Hopelijk geniet je een beetje van je rol en breng je anderen ook veel plezier.

120x100

www.marian.mijnhardt.nl

 

Trijn Romein - AT THE TABLE

potlood en contékrijt op papier

Het juiste evenwicht dat balanceert tussen intimiteit en afstand, daar ben ik naar op zoek. De situatie in de tekening is een momentopname die herkenning oproept, het laat je opnieuw kijken naar een alledaags beeld. Het doet je verlangen naar toen of straks. 

30x40

www.trijnromein.nl

 

Ine Boeijen - Tekening

IJzer en hout

Je ziet een tafel met drie schalen die losjes in elkaar gestapeld zijn. In werkelijkheid bestaat dit beeld uit een collage van zes losse voorwerpen die aan de muur hangen. De schalen zijn niet dikker dan vijf cm dik en de tafel is gemaakt van twee losse plaatjes hout die op een regel hout leunen.

Ik wil met dit werk de informele uitstraling van een tekening benaderen, waarmee je het perspectief naar je hand kunt zetten. Alsof het uit de losse pols geschetst is.

146x110x7 cm

www.ineboeijen.nl

 

Jan Vosman - Waterblazers

Pentekening

Ik sta het liefst als waarnemer aan de zijlijn van het dagelijks leven.
Ik verbaas en verwonder me vanaf die plek steeds meer over alles wat er aan me voorbijtrekt.
Eigenlijk begrijp ik er steeds minder van.

50x70 cm

www.janvosman.nl

 

Yoke Ferwerda - Portrait of a young man

olieverf op linnen

Portretten zijn al sinds eeuwen een dankbaar onderwerp voor kunstenaars. Niet alleen om naar gelijkenis te schilderen maar vooral in deze tijd om ze aan te passen aan de tijd, te vervormen en verandering aan te brengen, de klassieke gewoonten te verlaten.

Zo is het voor mij interessant om te zien wat ik met kleuren kan doen en soms abstracte geometrische vormen toe te voegen. Het blijft een onuitputtelijk thema."--

50x50 cm

www.atelierferwerda.nl

 

Maarten Hindriks - 10-06-2020

Foto

vandaag kon het geen verder uitstel verdragen: om 13.12 heb ik lucht gevangen, schone lucht als gevolg van de lock-down die 12 weken geleden in ingegaan. daardoor kwam auto- en vluchtverkeer stil te liggen, gingen fabrieken dicht, kortom, vervuilende uitstoot was er even niet. al snel waren de gevolgen hiervan mondiaal waarneembaar; vissen in de wateren van Venetië, op grote afstand kon je vanuit India de Himalaya zien. over 20 jaar herinnert de ingeblikte lucht ons aan de periode die we nu meemaken.

100x150 cm

www.hindriksarchitecten.nl

 

Cobi van de Kuit - Walgvogel

Mixed media

Vogel staat voor mij voor vrijheid, om met je vleugels zo ontzettend ver te kunnen vliegen.

Er zijn veel soorten en maten o.a.
pechvogel
ijsvogel
geluksvogel
walgvogel
paradijsvogel
Aan de paradijsvogel voel ik mij het meest verwant.

100x100x60 cm

http://www.pek-ede.nl/kunstenaar/5/Kuit

 

Eveline Kieskamp - Introspectie

Gebakken steengoed, glazuur

In deze periode richt je je naar binnen, koester je wat je hebt en sta je meer dan normaal stil bij de vergankelijkheid en vluchtigheid van het leven.

110x60x50 cm

www.evelinekieskamp.nl

 

Hilde Monsma - Buitenexpo

Collage van kranten met soft pastelkrijt en houtskool

Zoeken naar balans, naar je eigen ruimte en tegelijk contact zoeken. Bewegen in een wereld en elkaar èn jezelf tegen komen. Naar buiten. Zoek de ruimte in je innerlijke wereld.

50x65 cm

hildemonsma.wix.com/artworks

 

Salman Ezzammoury - Winkelstraat bij nacht-Ede

Via mijn afbeeldingen probeert ik mijn gevoelbeleving tot uitdrukking te brengen. Het gaat vooral om duidelijk te maken wat ik voel bij mijn ervaring van een moment, van een situatie of van een plek. Het is daarom niet verwonderlijk dat mijn werk een zeer poëtisch karakter dragen en ruimte laat voor de eigen associaties van de kijker.

100x100 cm

www.salmanezzammoury.com

 

Coby Huibers - Mijn Covid-19.

Tempex, nylondraad, papiergaren, staaldraad.

We leven in een bijzondere tijd.
Covid-19 houdt ons mondiaal in de greep.
Mijn Covid-19 heeft daarom vele klauwen.
We zijn er nog niet.
Het is maar afwachten hoelang Covid-19 ons nog in de klauw houdt…

80x45x45 cm

www.cobyhuibers.nl

 

Daphne ter Horst - Ratsophone

Pen, kleurpotlood en twinmarkers op papier

Ratten zijn naar mijn mening sociale, fascinerende en slimme beestjes. De manier waarop ze zich bewegen en gedragen heeft soms bijna iets menselijks over zich. Ik kijk daarom graag naar het gedrag van mijn eigen ratjes.
Men zegt wel eens dat we als mens weer nader tot de natuur moeten komen, maar het is meestal de natuur die zich steeds weer aanpast aan de mens.

29,7 x 42 cm

http://www.daphneterhorst.nl

 

Roland Aalbers - Compositie 71

acrylverf op linnen

De schilderijen van Roland Aalbers gaan over ruimte, licht en tijd. Samenhangende thema’s die essentieel, ongrijpbaar en mysterieus zijn. Ook zijn het voor Aalbers de elementaire kenmerken van schilderkunst. Perspectief wordt in zijn abstracte schilderijen nagenoeg vermeden. Ruimtelijkheid krijgt vorm door verschil in verfdikte, wat op een natuurlijke manier ontstaat door het zoekende en daardoor rijk gelaagde schilder proces. Kleur als lichtgevend element en verschil in structuur van de vlakken dragen hier verder aan bij.

80x70 cm

www.rolandaalbers.com

 

Ans Wouters - Sterre

acrylverf op doek

Dit schilderij is een onderdeel van een 9-luik dat ik heb gemaakt voor de expositie van PEK in het kader van het herdenken van 75 jaar bevrijding.

In het 9-luik proberen 4 vrouwen zich te bevrijden uit een muur die hen gevangen houdt. Dit is het portret van een vrouw die het gelukt is zich te bevrijden. (57)

Die muur is een metafoor voor allerlei omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat je onvrij bent. Het kan de beperkte bewegingsruimte zijn die vrouwen in veel culturen ervaren. De beperkte mogelijkheden om hun eigen keuzes te maken. Maar het kunnen ook beperkingen zijn die je jezelf oplegt. (47)

40 x 40 cm.

www.answouters.nl

 

Wilma Terlouw- van den Top - ‘Uit het duister 4’

Mixed media op doek

‘Het werk van iedere kunstenaar is een autobiografie – ook wanneer hij dat niet weet of niet wil en zelfs als zijn werk abstract is. ‘ Jean Cocteau

Mijn werk zit op het grensvlak tussen figuratie en abstractie. In de verte lonken lichten, warm en wazig. Ze worden omringt door het duister, dat wijkt. Gebroken dromen zijn niet het einde.

70x100cm.

www.wilmaterlouw.nl

 

Jan Riethorst - Zonder titel

Acrylverf op doek

100x100 cm

Alma de Vries - Beest

serpentijn en nylondraad

Rode Dot en Beest.
Een groot, stoer fantasiebeest, nieuwsgierig naar de rode dot.
Durft hij /zij het te eten?
Rood is gevaar!
Rood is de liefde!
Fantaseer zelf maar verder als je naar Beest staat te kijken!!

27x15x6 cm

www.almadevries.nl

 

Julia Borsboom - Zonder titel (wit vlak 2020) - uit de serie "Maar de stilte groeit en groeit..."

met metaal versmolten glas op paneel

Met het verhitten en versmelten van glas zet ik de tijd als het ware stil. Na mijn ingreep kan het in principe niet meer veranderen. Verder wordt alles in de loop van de tijd anders. De stukken die op het paneel een soort evenwicht hebben zullen als losse stukken blijven bestaan maar de plaats die de stukken innemen zal verdwijnen. Niemand zal dan nog weten hoe de verhoudingen lagen

100 x 64 cm.

www.juliaborsboom.nl

 

Ingrid Verhoef - Windweb

Porselein, plastic, voile, touw.

Ritme, wind, beweging en herhaling zijn onzichtbare elementen die in dit werk met behulp van stroken porselein, stof en plastic zichtbaar zijn gemaakt. En niet alleen zichtbaar, maar ook hoorbaar: de wind doet de stroken wapperen en het porselein zachtjes tingelen.

Ongeveer 5 x 5 x 5 meter

www.Ingridceramics.nl

 

Tineke Thielemans - DIFFERENT, BUT NOT IN EVERY WAY

brons

Het paard heb ik gemaakt naar aanleiding van het zien van paardrijdster Ankie van Grunsven.De manier waarop zij met haar paard omgaat, vind ik bijzonder.

Liefde voor het paard, beweging bij het rijden, klasse: rijdster en paard.

Voor mij is het echter te weinig om het paard alleen te maken, dan mis ik wat, want in mijn werk gaat het om wat je wilt laten zien. De vogel heeft dezelfde klasse als het paard en is elegant en stijlvol. Ze horen bij elkaar en stralen dat ook uit.

46x55cm

www.tinekethielemans.nl